Print

အဆီချရန် အသီးအရွက် ( ၁၀ ) မျိုး

  30-Oct-2016
Preview Image

ဗိုုက်ထွက်လာတာဟာ ဗိုုက် နှင့် ခါးပတ်လည် မှာ အဆီတွေ ခိုုအောင်း လာသလိုု ၊၀မ်းဗိုုက်တွင်း အူထိန်းမြှေးထဲမှာ အဆီတွေ စုုအောင်းလာတာကြောင့် ဖြစ်ရတာပါ ။ဗိုုက် နဲ့ ခါး တုုတ်လာတဲ့အတွက် ခန္ဓာကိုုယ် အချိုးအဆက် ပျက်ယွင်းသွား သလိုုသွေးတိုုး၊ ဆီးချို နှလုုံး အသဲ ရောဂါတွေဖြစ်ဖိုု့ လဲ ပိုုနီးစပ်လာပါတယ် ။ လူများစုုကတော့ဗိုုက်အဆီချဖိုု့ အတွက် အဆီများမဲ့ အစာတွေကိုု ရှောင်ကြပြီး အဆီလဲမတိုုး အဟာရလဲ ဖြစ်မဲ့ အစားအစာတွေ စားကြပါတယ် ။ ခုု အဆီမတိုုးဘဲ ဗိုုက်အဆီကျဖိုု့ အထောက်အကူပြုတဲ့ အသီး ၁၀ မျိုး အကြောင်းပြောမှာ ဖြစ်ပါတယ် ။

၁ ။မက်မွန်သီး ( Almonds )

အကျိုးပြု အဆီ polyunsaturated နှင့် monounsaturated fats များပါ၀င်ပါတယ် ။

ထိုု့ ကြောင့် စာလောင်မွတ်သိပ်ခြင်း ပြေပျောက်စေပါတယ် ။၎င်းအဆီများကနှလုံုးရောဂါကိုု ကာကွယ်ပါတယ် ။Magnesium ပါ၀င်မှု များပြားတဲ့အတွက် ကြွက်သားဖွံ့ ဖြိုးမှုကိုုအားပေးပြီး အဆီခိုုအောင်းခြင်း လျော့နည်းစေပါတယ် ။

၂ ။ ဖရဲသီး ( Watermelon )

The American Dietetic Association က ဖရဲသီးဟာ ဗိုုက်အဆီကျဖိုု့ အကောင်းဆုံုး အစာလိုု့ ဆိုုပါတယ် ။ရေဓါတ် ၉ ၁% ပါ၀င်တဲ့အတွက် ဆီးရွှင်စေပါတယ် ။

အစာခံစေပါတယ် ။ vitamins B1, B6 and C, potassium and magnesium တိုု့ ကြွယ်ဝပါတယ် ။ ဖရဲသီးဖျော်ရည် ၂ ခွက် နေ့ စဉ် ၊ ၈ ပတ်သောက်ပါက ဗိုုက်အဆီ သိသိသာသာလျော့ကျ စေကြောင်း University of Kentucky မှာပြုလုုပ်တဲ့ လေ့လာမှု မှာ တွေ့ရှိခဲ့ပါတယ် ။ ပုံုမှန်သောက်သုံုးပါက နှလုံုးအဆီခဲ ပိတ်ခြင်းကိုု ကောင်းစွာ တားဆီးနိုုင်ကြောင်းတွေ့ ရပါတယ် ။

၃ ။ ပဲ ( Beans )

ပဲအမျိုးမျိုး စားသုံုးပါက ဗိုုက်အဆီ လျော့စေပါတယ် ။ ဖိုုင်ဘာဓါတ်က အစာခံစေပါတယ် ၊ အစာချေခြင်းကိုု ကောင်းစေပါတယ် ၊ ပရိုုတင်းဓါတ်က ဖွင့်ဖြိုးမှုကိုု အားပေးပါတယ် ။

၄ ။ တရုုတ်နံနံကြီး ( Celery )

ဖိုုင်ဘာဓါတ် ၊ calcium ၊ vitamin C တိုု့ က အဆီကျစေပါတယ် ။ဖျော်ရည်လုုပ်၍ ခွက်တဝက်ခန့် အစာမစားမီ သောက်ပါက အစာချေခြင်း ကောင်းစေပါတယ် ။ပါ၀င်သော Apigenin က အမျိုးသမီးများမှာ သားဥအိမ် ကင်ဆာဖြစ်ခြင်းကိုု

ကာကွယ်ပါတယ် ။

၅ ။ သခွားသီး ( Cucumbers )

ရေဓါတ်များစွာပါ၀င်ပါတယ် ။ ဖိုုင်ဘာ ၊ ဗီတာမင် နှင့် သတ္တုဓါတ်များလဲ ပါ၀င်ပါတယ် ။နေ့စဉ်စားသုံုးပါက အသားအရေ လှပစေပါတယ် ။

၆ ။ ခရမ်းချဉ်သီး (Tomatoes )

9-oxo-ODA ကွန်ပေါင်းက သွေးတွင်းအဆီ ကျစေပါတယ် ။Antioxidant lycopene က အရေတွန့် ခြင်းကိုု ကာကွယ်ပါတယ် ။ ကင်ဆာကိုုကာကွယ်ပါတယ် ။

၇ ။ ထောပတ်သီး ( Avocado )

Lecithin ခေါ် amino acid က ကိုုယ်ခန္ဓာ ထိန်းသိမ်းရေးအတွက် အရေးပါပါတယ် ။monounsaturated နဲ့ polyunsaturated fats က ဗိုုက်အဆီတွေ လောင်ကျွမ်း

သွားအောင် ကူညီပါတယ် ။ဖိုုင်ဘာ က အစာခံစေပါတယ် ။အိုုမင်းခြင်း anti-aging ဓါတ် ၊ မှိုရောဂါကာကွယ်ခြင်း antifungal ၊ ဘက်တီးရီးယားပိုုးကိုု ကာကွယ်ခြင်း antibacterial ဓါတ်များပါ၀င်ပါတယ် ။

၈ ။ ပန်းသီး ( Apples )

ပန်းသီးမှာ ဖိုုင်ဘာဓါတ် ၊ flavonoids, phytosterol and beta-carotene တိုု့ ပါ၀င်ပါတယ် ။အစာခံစေနိုုင်ပါတယ် ။ အဆီကျစေပါတယ် ။တရက် ၃လုံုးအထက်စားရင်

အမျိုးသမီးတွေမှာ အဆီကျထိုု့ တခြားယှဉ်စရာ မရှိပါလိုု့ Brazilian study တခုုကပြောပါတယ် ။ Pectin ခေါ်တဲ့ ကွန်ပေါင်းက ၀ိတ်ကျစေပါတယ် ။ ပက်တင် ဟာ ကြာကြာဝါး ပါကဂျဲ ပုံုစံ ဖြစ်သွားပြီး အစာအိမ်တွင်းမှာ အဆီနဲ့ ကိုုလက်စထရောကိုု ဆွဲယူ ဖယ်ရှားနိုုင်ပါတယ် ။ အူကင်ဆာကိုု ကာကွယ်ပါတယ် ။ Antioxidants and vitamin C တိုု့ က အရေတွန့် ခြင်းကိုု ကာကွယ်ပါတယ် ။

၉ ။ Tart Cherries

University of Michigan မှာ လေ့လာမှု တခုုက ချယ်ရီသီးဟာ သွေးတိုုး၊ နှလုံုးဆီးချို တိုု့ကိုု ကာကွယ်နိုုင်တယ်လိုု့ တွေ့ ရှိခဲ့ပါတယ် ။ ကိုုလက်စထရော ကိုုကောင်းစွာလျော့ကျစေပါတယ် ။အိုုမင်းခြင်းကိုု ကာကွယ်ခြင်း anti-aging သဘာဝလဲ ရှိပါတယ် ။

၁၀ ။ နာနတ်သီး ( Pineapple )

Bromelain enzyme က ပရိုုတိန်း ဇီဝကမ္မလုုပ်ငန်းကိုု ဆောင်ရွက်နိုုင်သဖြင့်ဗိုုက်ပူခြင်းကိုု လျော့စေပါသည် ။ ဗိုုက်အဆီလျော့ရန် အစားအစာပေါ် ၅၀% သာတည်သဖြင့် ၊ လေ့ကျင့်ခဏ်းလုုပ်ခြင်းကိုု ပစ်ပယ်ထား၍ မရပါကြောင်း ။

Healthcare.com.mm

 

Ref:

ဒေါက်တာမြင့်သိန်း

Myanmar Health Tips



Related Articles


Advertisment 18

Advertisment 18

Advertisment 18

Advertisment 18

Advertisment 18