အစာအာဟာရများတွင် အဆီဓာတ်ဟူ၍ ပါဝင်သကဲ့သို့ အစာများချက်ပြုတ်ရာတွင်လည်း စားသုံးဆီသည်မပါမဖြစ်သော အစာတစ်ခုဖြစ်သည်။ နေ့စဉ်စားသုံးနေကျ အစာအာဟာရများမှ ရရှိသော ကယ်လိုရီစွမ်းအင်များမှာ အဆီမှ ၂၅-၃၅ ရာခိုင်နှုန်း၊ ကာဘိုဟိုက်ဒြိတ်မှ ၅၀-၇၀ ရာခိုင်နှုန်း၊ ပရိုတင်းဓာတ်မှ ၁၀-၁၅ ရာခိုင်နှုန်း ရရှိပါသည်။ သွေးထဲရှိ ကိုလက်စတရော ၅၀ရာခိုင်နှုန်းခန့်သည် လူတို့၏ ခန္ဓာကိုယ်တွင် တည်ဆောက်နိုင်ပြီး ၅၀ ရာခိုင်...

အသီးများ• လိမ္မော်သီး၊ မာလာကာသီး၊ ဖရဲသီး၊ ဘယ်ရီသီး၊ သင်္ဘောသီး၊ မကျည်းသီး၊ ဇီးဖြူသီး၊ သြဇာသီးဟင်းသီးဟင်းရွက်များ• နံနံပင်၊ ခရမ်းချဉ်သီး• ကြက်သွန်ဖြူသောက်စရာများ• နို့နှင့်နို့ထွက်ပစ္စည်းများ• ကော်ဖီ• ဆိုဒါGass ပါသော အချိုရည်များ• ချောကလက်အသားများ• ငါး• အမဲသား• ဆိတ်သား• ဝက်သားအခ...

 ဗီတာမင် ၃ ကို နိုင်ယာစင် (Niacin) ဟူ၍ လူသိပိုများပါသည်။ နိုင်ယာစင်ကို အစားအစာမှ ရရှိနိုင်ရုံမက အမိုင်နိုအက်ဆ်တစ်မျိုးဖြစ်သော Tryptophan ကို ခန္ဓာကိုယ်အတွင်း (အသည်းထဲ) ၌ ဓာတ်ပြောင်းလဲခြင်းဖြင့်လည်း ထုတ်လုပ်နိုင်ပါသည်။ သို့သော် ခန္ဓာကိုယ်သည် Tryptophan ကို ပရိုတင်းများ ထုတ်လုပ်ရာတွင် ဦးစားပေးအသုံးပြုပြီး နိုင်ယာစင်ထုတ်လုပ်ခြင်းကို ဦးစားမပေးပါ။ နိုင်ယာစင်ရရှိနိုင်သည့် အ...

ကားတစ်စီးဟာ ရွေ့လျားသွားလာနိုင်ဖို့ လောင်စာလိုသလို ကျွန်တော်တို့ခန္ဓာကိုယ်၏ နေ့စဉ်လုပ်ဆောင်ချက်များအတွက် စွမ်းအင်ဆိုတာလိုအပ်ပါတယ်။ ဒီလိုလိုအပ်တဲ့စွမ်းအင်ကို နေ့စဉ်စားသောက်နေသော အစားအစာမှရရှိပါတယ်။ အစာအာဟာရတွင် ကစီဓာတ်၊ ပရိုတင်းဓာတ်၊ အဆီဓာတ်များအပြင် သတ္တုဓာတ်များလည်း ပါဝင်ပါတယ်။ လူတော်တော်များများက အားရှိရလေအောင် အားဆေးတွေသောက်ကြ၊ ထိုးကြလုပ်ကြပါတယ်။ တကယ်တော့ ဒီအားဆေးက ခန္ဓာကိုယ်အတွက်...

အသီးအနှံ့နှင့် ဟင်းသီးဟင်းရွက်များ စားသုံးခြင်းသည် ကျန်းမာရေးလွန်စွာ အကျိုးရှိပါသည်။ အသီးအနှံ့နှင့် ဟင်းသီးဟင်းရွက်များတွင် ထောပတ်သီး (Avocados) သည်လည်း တစ်မျိုးအပါအဝင်ဖြစ်သည်။ ထောပတ်သီး (Avocados) သည် လူကြိုက်များသော အသီးတစ်မျိုးဖြစ်သည်။ အများစုကတော့ ထောပတ်သီးကို ဖျော်ရည်အဖြစ်နှင့် သောက်ကြသည်။ အချို့ကတော့ ထောပတ်သီးကို အသီးအတိုင်းပဲစားတတ်ကြသည်။ မျက်နှာနှင့်အရေပြား ကျန်းမာရေးအတွက် ကော...

အိုမီဂါ - ၃ အဆီဆိုတာ မပြည့်ဝဆီတစ်မျိုးပါပဲ။ အရင်ကတော့ မပြည့်ဝဆီတွေသုံးတာက ကျန်းမာရေးအတွက် ပြည့်ဝဆီတွေ သုံးတာထက် ပိုကောင်းတယ်ဆိုပြီး ဟင်းရွက်ဆီတို့၊ မာဂျရင်း (ထောပတ်အစားထိုး) တို့ သုံးဖို့အားပေးခဲ့ပါတယ်။ အခုတော့ မပြည့်ဝဆီထဲမှာ အိုမီဂါ - ၆ မပြည့်ဝဆီက ရောင်ရမ်းမှုကို အားပေးတယ်။ နောက်သူတို့က အပူနဲ့တွေ့ရင် ပုံပြောင်းဆီ (Trans-fat) ပြောင်းဖို့လွယ်ပြီး ချက်ပြုတ်၊ ကြော်လှော်၊ ကြာကြာထားရင် သွ...

ဗီတာမင်အေဗီတာမင်အေသည် အင်တီအောက်ဆီးဒင့်ဖြစ်ပြီး အမျိုးသမီးတိုင်း အရိုးနှင့်သွား သန်မာဖို့၊ တစ်သျှူး၊ အရေပြား၊ အချွဲမြှေးလွှာအတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်ပါသည်။ဗီတာမင်အေသည် နာတာရှည်နာမကျန်းဖြစ်နိုင်ခြင်းကို လျော့စေခြင်း၊ အမြင်အာရုံကောင်းမွန်စေခြင်း၊ အိုမင်မှုကိုလျော့နည်းစေခြင်းနှင့် ခုခံစွမ်းအားကောင်းမွန်စေခြင်း စသည့် ကောင်းကျိုးများကို ရရှိစေနိုင်သည်။ဗီတာမင် ဒီ 

လူအများစုသည် မိမိတွင် ရောဂါတစ်ခုခုဖြစ် နေသည်၊ ဝေဒနာတစ်ခုခု ခံစားနေရသည်ကိုသာ သတိပြုမိကြသည်။ ထိုရောဂါ ဝေဒနာများသည် မည်သည် ့အကြောင်းအရင်းကြောင့်ဖြစ်သည်ကို သတိမပြုမိကြပါ။ထို သို့သော် ရောဂါဝေဒနာ ဖြစ်စေသည့် အကြောင်းအရင်းတွင် အဝလွန်ခြင်း (obesity) သည်လည်း အဓိကအခန်းကဏ္ဍတွင် ပါဝင်ပါသည်။ အဝလွန်ခြင်းဖြင့် လှုပ်ရှားသွားလာရာတွင် လေးလံခြင်း၊ အမောမခံနိုင်ခြင်း စသည့်ရုပ်ပိုင်းဆိုင်ရာ ထိခိုက်မှှုများ...

 လေးဘက်နာရောဂါသည်များ ရှောင်ရှားသင့်သော အစားအစာများ(၁) အနီရောင်အသားများ အနီရောင်အသားများတွင် အဆစ်ရောင်ခြင်းကို ပိုဆိုးစေသော၊ ဝစေသော ပြည့်ဝဆီပါဝင်သောကြောင့် လေးဘက်နာရောဂါကို ပိုဆိုးစေနိုင်သည်။ (၂) သကြားနှင့် ဂျုံ သကြားနှင့်ဂျံုပါဝင်သော အစားအစာများ ဥပမာ - သရေစာမုန့်များ၊ ပေါင်မုန့်၊ ပါစတာ စသည့...

 ကဖင်း (Caffeine) သည် ကျန်းမာရေးအတွက် အတိုင်းအတာ တစ်ခုထိ အကျိုးပြုကြောင်း တွေ့ရသည်။ ကဖင်းနှင့် ပတ်သက်သော အာနိသင်များမှာ -(က) ကိုယ်အလေးချိန်ကျစေခြင်း အစားအစာစားလိုစိတ်ကို ဖိနှိပ်ထားနိုင်ပြီး ခန္ဓာကိုယ်စွမ်းအင် အသုံးပြုမှုကို လှုံ့ဆော်အားပေးသော်ကြောင့် ကိုယ်အလေးချိန်ကျစေနိုင်သည်။ (ခ) လန်းဆန်းတက်ကြွစေခြင်း ရ၅ မီလီဂရမ်မျှသော ကဖင်းသည် အာရုံစ...


Advertising






2017 Trust Oo M-health Enterprise.All Right Reserved.
Developed by Host Myanmar